Vijf Elementen voeding uit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG):

De oude Chinezen wisten al duizenden jaren dat ze door het eten van uitgebalanceerde voeding gezond en tot op hoge leeftijd vitaal konden blijven. De Chinese geneeskunde is van oudsher een preventieve geneeskunde, waarbij voeding werd en wordt gebruikt om het lichaam en geest in een optimale conditie te houden en ziekten te voorkomen of te genezen. Het versterken van het spijsverteringssysteem staat hierbij steeds centraal. Dit kan door ten eerste de vertering van het voedsel te verbeteren door middel van bijvoorbeeld soepen en gekookte maaltijden en ten tweede door bloed-voedende producten te eten zoals b.v. een stoofschotel van rundvlees. Gekookt voedsel is voor-verteerd en gemakkelijker op te nemen in de darmen. Verder is het nodig om de opname in de darmen te stimuleren, de milt-qi (energie) te versterken en tegelijkertijd het flegma (slijm) te reduceren.

De voeding is naar smaak en orgaan ingedeeld volgens de vijf elementen (Wu Xing): Hout (Mu) heeft een relatie met de Lever (Gan) en de Galblaas (Dan). Zuur is de smaak, die yin van natuur is. Vuur (Huo) heeft een relatie met het Hart (Xin), Pericard (Xinbao), Dunne Darm (Xiao Chang) en de Driewarmer (San Jiao). Bitter is de smaak, die Yang van natuur is. Aarde (Tu) heeft een relatie met de Milt (Pi) en Maag (Wei), Zoet is de smaak, die Yang van natuur is. Metaal (Jin) heeft een relatie met de Longen (Fei) en de Dikke Darm (Da Chang). Scherp is de smaak, die Yang van natuur is. Water (Shui) heeft een relatie met de Nier (Shen) en de Blaas (Pangguang). Zout is de smaak, die Yin van natuur is.
Om de maaltijd zo verteerbaar mogelijk te maken is het belangrijk dat de maaltijd warm en gekookt is en dat alle 5 smaken in de maaltijd verwerkt zijn, waarbij de smaak zoet een klein overwicht mag hebben. Tevens moet er rekening gehouden worden met het type mens, toestand van gezondheid of ziekte en het seizoen.

Voeding en leefstijl zijn veelal de oorzaak van vele chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en prikkelbare darm-syndroom, zo blijkt uit vele onderzoeken. Een voedingsadvies volgens de TCG is geen dieet, maar eerder een lifestyle, een aantal richtlijnen op basis van de genoemde vijf elementen. Voedingssupplementen of vitamines worden alleen gebruikt op basis van individuele TCG diagnose.