Traditionele Chinese kruidengeneeskunde (TCG/TCM)

De Chinese geneeskunde maakt gebruik van planten en mineralen, samengevat onder de noemer “kruiden”. Deze stoffen zijn gerubriceerd op basis van hun voornaamste genezende eigenschappen. Systematisch onderzoek en jarenlange ontwikkelingen hebben in China een medische traditie met een volledige theoretische en klinische achtergrond tot stand gebracht. Er is veel kennis over de werking van de afzonderlijke kruiden en dit heeft geleid tot een uniek systeem waarbij de kruiden tot speciale recepten gecombineerd worden.

De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op een geheel systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek (TCG). De behandeling is op maat gesneden.

Zo’n recept creëert synergetische energie wat inhoudt dat de werking van de afzonderlijke kruiden groter wordt in combinatie met andere kruiden, het recept wordt aangepast aan de persoon.

Bij een juiste toepassing blijkt Chinese geneeskunde veilig en effectief te werken en een krachtig wapen te zijn in de strijd voor gezondheid en genezing.

Chinese artsen gebruiken kruidentherapie (fytotherapie) al vele duizenden jaren. Dat maakt het één van de oudste en langst gebruikte geneeswijzen ter wereld. Dat wil niet zeggen dat het geen moderne toepassingen kent. Tot op de dag van vandaag onderzoeken wetenschappers in China de moderne praktische toepassingen van kruiden en kruidenpreparaten.

Binnen de TCG wordt niet de ziekte of het symptoom behandeld, maar de oorzaken erachter. Altijd is de Chinese diagnose van belang.

De Chinese kruidenmengsels worden traditioneel vaak gebruikt als ondersteuning van de behandeling van de volgende klachten:

Ademhalingsstelsel: verkoudheid, emfyseem, hyperventilatie, bronchitis, astma, hooikoorts, allergische rhinitis

Spijsvertering: gastritis, maagzweer, maag- en darmklachten, enteritis (darmslijmvliesontsteking), constipatie, hepatitis, ontsteking van de galblaas, galstenen, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn.

Hart- en vaatziekten: hoge bloeddruk, aritmie, hyperlipemie

Urinewegen: acute en chronische nefritis, infectie of stenen in de urinewegen, prostatitis

Endocrien systeem: diabetes, hyperthyreoïdie

Zenuwstelsel: slapeloosheid, neurose, depressie, epilepsie, intercostale neuralgie, stress/overspannenheid, fobieën

Bloedvatenstelsel: bloedarmoede, leukopenie

Overige: jicht, reumatoïde artritis, artrose

Gynaecologische aandoeningen: behandeling met Chinese kruiden wordt veel toegepast bij bepaalde functionele klachten die te maken hebben met een verstoring van de hormoonhuishouding, zoals: impotentie, onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pre-menstrueel syndroom, disfunctionele baarmoederlijke bloedingen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproductieve organen. Aangezien bij Chinese kruiden geen gebruik wordt gemaakt van hormoonproducten heeft het vrijwel geen bijwerkingen.

Huidaandoeningen: in het geval van huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik en wordt toegepast bij: acné, urticaria, vitiligo, chloasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem, etc.

Met name voor hardnekkige klachten die verband houden met het immuunsysteem, allergische of emotionele factoren, zoals eczeem, neurodermitis en psoriasis brengt de kruidenbehandeling niet alleen verlichting van de klachten, maar het consolideert ook het resultaat door tegelijkertijd de algehele lichamelijke conditie te verbeteren.

Tumoren: voor patiënten die in hun behandeling van kanker bestraling of chemotherapie ondergaan, kan een behandeling met Chinese kruiden ervoor zorgen dat de bijwerkingen hiervan tot een minimum worden beperkt. Daarnaast berusten de resultaten in de behandeling van verschillende typen tumoren op het versterken van het immuunsysteem van de patiënt.

Kruiden worden naar wens in capsules, granulaatvorm, zalf, thee of pleisters besteld bij de Natuurapotheek.